Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Wednesday, November 5, 2008

    SECARA RASMINYA BLOG INI DI'UPDATE'?!?

    Penulisan dalam blog memerlukan kerajinan dan komitmen. Hanya orang yang bijak mampu benar-benar manfaatkan blog. Jadi saya cuba untuk menjadi golongan ini (tanpa mampu lagi fikirkan apa bidang yang ingin disentuh) Sahabat minta blog ni di'update' (saya letakkan koma di atas bagi mengelakkan kemarahan abang Zamzuri, seorang pejuang bahasa Melayu tegar yang menentang bahasa rojak). Puratanya 8 jam sehari saya tinggal di 'dunia tanpa sempadan' di bilik Dr Fauzi Hamat yang digelar oleh pelajarnya sebagai al-Ghazali ke-2 (bukan saya). Kalau 5 hari (8jam x 5 hari = 40 jam), maka yang perlu terbit dari ruh, hati, akal, jiwa dan kalbu saya (al-Attas kata ni semua sama cuma keadaannya berbeza) adalah inisiatif dan tindakan.

    Ada yang minta ditulis resensi atau rumusan dari buku-buku yang saya baca. Ada juga yang minta tulis pengembaraan singkat tapi mencabar (mental & fizikal) di Asia Barat. Sahabat-sahabat di Timur Tengah minta ditulis perkembangan semasa di Malaysia. Kadang-kadang bila menaip, taipan boleh sahaja jadi tak berhenti, lalu jadilah tulisan yang panjang dan perbincangan yang dibawa jadi perbincangan alam ideal Plato. Setiap sesuatu ada fokusnya, macam penulisan ilmiah jugak. Sebelum menulis perlu tahu topik kajian, apa isu yang nak dikaji, adakah itu keperluan, adakah apa yang nak disentuh satu asas yang membentuk satu-satu isu atau hanya ingin kupas isu yang terjadi macam kajian sosial yang berlambak sekarang ni.

    Ramai katakan Blogger tidak menyampaikan berita tapi memberi analisis kepada berita. Berita pulak diperolehi dari mainstrem media, rumours atau cerita-cerita belakang, ada juga yang berbentuk ilmiah macam jurnal, sebagai ruang sosial dan macam yang al-Qaeda gunakan sebagai senjata (psikologi dan propaganda). Benar juga apa yang bekas Setiausaha Pertahanan US yang gagal, Donald Rumsfeld katakan: "blog are now officially a weapon of war".

    Perkataan 'blog' diambil dari 'weblog'. Muncul dari satu esei tahun 1999 yang berjudul ‘The Anatomy of a Weblog’ ditulis oleh Cameron Barrett. Ia merujuk kepada kronologi posting (post terbaru akan berada di kedudukan paling atas, ada kapasiti untuk hypertext links dan pembaca boleh memberi respon dalam ruangan komen. (jadi sesiapa yang tak sediakan ruang untuk komen atau letak shoutbox maka dia bukan blogger.. termasuk aku??)

    Blog juga jadi alat untuk syarikat-syarikat berkomunikasi dengan sasaran. Kajian oleh GuideWireGroup menyatakan 89% syarikat menggunakan blog atau bercadang untuk menggunakannya. Lebih separuh dari responden telah melancarkan satu atau lebih blog setahun dan 10% telah ber'blogging' selama 3 tahun. Akhir tahun 2004 menonjolkan blog sebagai kunci penting kepada budaya siber. Dua survey yang dijalankan oleh the Pew Internet & American Life Project menunjukkan 8 juta warga Amerika buat blog. Itu 4 tahun lepas dan hanya di USA, bagaimana pula perkembangan di seluruh dunia.

    Tambahan lagi bagi tunjukkan blog ni penting (jika dimanfaatkan dan lebih penting di'update') James Surowiecki dalam bukunya The Wisdom of Crowds membawa teori bahawa perbincangan berkumpulan boleh membentuk persefahaman, kefahaman dan faham-memahami yang lebih baik berbanding interprestasi/tafsiran individu pada mana-mana maklumat. Jadi kesimpulannya sama-samalah berblog.

    Cuma pada pandangan saya dua kriteria perlu diberi keutamaan untuk menepati blog yang bagus. Pertama ikuti 'code of ethics': 'what you shouldn't do' dan kedua 'code of practice': what you should be able to do'. It's important difference. Selamat meng'update' blog...

    2 comments:

    Mohamad Hilman bin Nordin said...

    yup, true, you have to be very committed to get your blog updated. If you are connected 8 hours a day, think of many other person who also connected for 8 hours a day.

    if they like you, and/or your writing, they will keep coming. if you can entice their hearts, they will come and wait for your updates. a stream of regular readers will start forming.

    there is indeed a big space for us to give opinions, telling people the truth, and asking them to do good deeds.

    the question is whether you want to take advantage of it, or not.

    Syahir Safwan said...

    salam..
    eh templete sama ngan tempelete tahap punye la..
    memang ade kesefahaman ni kot..
    cube tengok http://tahapian-gen.blogspot.com