Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Thursday, March 19, 2009

  Allah Peduli atau Umat Islam Tak Peduli?!


  Kenapa umat Islam menentang penggunaan nama Allah dalam Bible? Salah satunya kerana bagi mengelakkan kekeliruan dan kesalahfahaman akidah Tauhid umat Islam. Dan apabila timbul cadangan Mais untuk mengharamkan lagu Agnes Monica bertajuk ‘Allah Peduli” maka ramai yang memperdebatkan. Bahkan Allah selaku nama paling mulia berbanding 98 nama Allah yang lain seperti yang diperjelaskan oleh Sayyid Sabiq diperdebat dan dibincangkan oleh semua tanpa landasan ilmu dan hujah asas dari Islam. Berikut lirik lagu Allah Peduli:

  Banyak perkara yang tak dapat ku mengerti
  Mengapakah harus terjadi
  Di dalam kehidupan ini
  Suatu perkara yang
  ku simpan dalam hati
  Tiada satupun kan terjadi tanpa Allah perduli

  Allah mengerti
  Allah peduli
  Segala persoalan yg kita hadapi
  Tak akan pernah di biarkanya ku bergumul sendiri
  Sbab Allah mengerti

  Allah mengerti
  Allah peduli
  Segala persoalan yg kita hadapi
  Tak akan pernah di biarkanya ku bergumul sendiri
  Sbab Allah Yesus ku
  mengerti

  Lagu ini sebenarnya lagu kerohanian gereja yang dinyanyikan oleh Natashia Nikita, juga seorang penyanyi kelahiran Jakarta Indonesia yang memfokuskan tema lagunya berkenaan lagu kerohanian kontemporer. Terdapat beberapa lagi lagu yang dinyanyikan Nikita antaranya: Allah Roh Kudus (Holy Spirit) dan Kau Tetap Allah.

  Agnes Monica pula seorang Kristian (http://574nk.files.wordpress.com/2008/08/agnes_monica-20060131-020-wawan.jpg), dan di Indonesia kalimah Allah digunakan untuk semua agama. Apa yang menimbulkan pertikaian di sini ialah bukan sekadar lirik, tapi ia menimbulkan persoalan kekeliruan khususnya kepada umat Melayu yang tahap kefahaman mengenai Islam semakin minimum. Kerajaan mungkin boleh membendung penggunaan Allah dalam media cetak dan penerbitan tetapi tidak akan mampu mengawal apa yang tersebar luas dalam internet: http://www.graceserve.org/portal/component/option,com_frontpage/Itemid,1/.


  Lihat, dengan lirik lagu sahaja umat Islam sudah terkeliru dan kacau bilau, inikan pula penggunaan nama Allah dalam Bible. Itu belum dijelaskan isu permohonan penerbitan Bible Melayu yang masih dalam kes mahkamah.   

  No comments: